بیشتر مردم ما به منظور پخت وپز از قابلمـه استفاده مـی کنند و این قابلمـه ها را روی اجاق گاز مـی گذارند و این یعنی قابلمـه ها درون معرض حرارت مستقیم قرار مـی گیرند و باید تحمل این حرارت را داشته باشند که تا در اثر حرارت دچار تغییرات نشوند، سرویس 20 پارچه برنامه آشپزی ببین بپز مخصوصا پوشش داخلی آنـها. سرویس 20 پارچه برنامه آشپزی ببین بپز سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین با این پیش زمـینـه نگاهی داریم بـه قابلمـه هایی کـه برای پخت وپز روی اجاق گاز مناسب هستند...
پیرکس؛ مطمئن:
بهترین قابلمـه ها، قابلمـه های پیرهستند ولی نـه به منظور ایرانی ها چون بیشتر مردم کشور ما از اجاق گاز به منظور پخت وپز استفاده مـی کنند درون حالی کـه پیرتحمل حرارت مستقیم را بـه مدت طولانی ندارد. سرویس 20 پارچه برنامه آشپزی ببین بپز از سوی دیگر، خیلی از غذاهای ایرانی را درون مایکروفر هم نمـی توان پخت. درون کشورهای دیگر کـه استفاده از اجاق های برقی رایج است، این قابلمـه ها مناسب هستند.
تفلون؛ پرطرفدار:
یکی از قابلمـه هایی کـه در کشور ما زیـاد بـه کار مـی رود، قابلمـه های تفلون هستند. این قابلمـه ها از این نظر کـه غذا بـه آنـها نمـی چسبد و روغن کمتری به منظور سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین پخت وپز درون آنـها لازم است، خیلی طرفدار دارند ولی حتما هنگام استفاده از آنـها دقت بسیـار زیـادی داشت چون حتی کشیدن اسکاچ زبر روی سطح داخلی شان باعث مـی شود خراش بردارند و اگر تکه ای از تفلون وارد دستگاه گوارش شود، مـی تواند آسیب زیـادی درون پی داشته باشد بـه همـین دلیل استفاده از قابلمـه های تفلون درون اروپا تقریبا منسوخ شده است.
چدن هایی کـه چدن نیستند:
قابلمـه های دیگری کـه به نام قابلمـه چدن امروزه درون بازار بـه فروش مـی رسند، درون واقع چدن نیستند بلکه از جنس آلومـینیوم خشک اند کـه با دستگاه هایی خاص درون قالب تزریق مـی شوند و روی آنـها تفلون مـی کشند یعنی با ظروف تفلون تفاوتی ندارند و باید همان ملاحظاتی کـه در مورد قابلمـه های تفلون وجود دارد، درون مورد آنـها هم رعایت کرد. لازم هست بدانید چدن، آلیـاژی از آهن هست و سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین اگر این قابلمـه ها واقعا چدن بودند، وقتی لایـه رویـه آنـها (تفلون) بـه هر دلیلی خراش برمـی داشت، حتما زنگ مـی زدند.
استیل؛ بهداشتی:
قابلمـه های استیل از همـه قابلمـه های دیگر بهداشتی ترند اما یک مشکل اساسی دارند، اینکه حرارت را مستقیم انتقال مـی دهند. یعنی وقتی یک قابلمـه استیل روی حرارت قرارمـی گیرد، غذا سریع درون آن مـی سوزد چون بلافاصله حرارت آتش را منتقل مـی کند بـه طوری کـه دمای این سوی قابلمـه کـه روی آتش قرار گرفته و آن سو کـه غذا درونش قرار دارد، سریع یکی مـی شود مگر اینکه روی لایـه بیرونی آن آلومـینیوم یـا مس چسبانده شده باشد. البته حتی درون این صورت هم دیواره های قابلمـه حرارت را بـه شدت منتقل مـی کند.
سرامـیکی ها هم احتیـاط دارند:
برخی از قابلمـه ها هم با روکش سرامـیکی عرضه مـی شود سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین ولی حتما بسیـار دقت کرد کـه این روکش ساییده و تکه های آن وارد غذا نشود زیرا بسیـار آسیب زاست.
لعابی هایی کـه ترک مـی خورند:
قابلمـه های لعابی کـه معمولا به منظور طبخ مربا استفاده مـی شوند هم آهنی هستند چون لعاب بـه آلومـینیوم نمـی چسبد ولی روکش آنـها از جنس لعاب هست که معمولا درون اثر گرما و سرما ترک برمـی دارد. درون این صورت آهن زیرلعاب خیلی سریع زنگ مـی زند و اگر از آن استفاده شود، مضر است.
آلومـینیوم؛ مطمئن:
به نظر من بهترین قابلمـه ها بعد از پیرها، قابلمـه های آلومـینیومـی هستند چون حتی آسیب و ساییده شدنشان هم مشکلی بـه وجود نمـی آورد و وارد شدن آلومـینیوم بـه دستگاه گوارش خطرساز نیست. البته بـه شرط اینکه این قابلمـه ها از شمش خالص آلومـینیوم باشند. برخی مـی گویند اشکال قابلمـه های آلومـینیومـی این هست که وقتی درون آنـها آب مـی جوشانیم، سیـاه مـی شوند اما علت این مشکل ناخالصی آب هست و اگر آب مقطر را درون این ظروف بجوشانیم، سیـاه نخواهند شد.
در آب لوله کشی، آب چاه کـه حاوی املاح و نمک هست وجود دارد و نمک آن باعث تولید اکسیدآلومـینیوم مـی شود کـه البته ضرری ندارد و فقط رنگ ظرف را عوض مـی کند کـه قابل رفع است. از سوی دیگر، هنگام خرید این قابلمـه ها حتما مراقب بود نازک نباشند زیرا درون این صورت وقتی روی اجاق گاز قرار مـی گیرند، ته ظرف بالا مـی آید و حتی با سیم ظرفشویی ممکن هست ساییده شوند و سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین از بین بروند. به منظور جلوگیری از سیـاه شدن قابلمـه های آلومـینیومـی هنگام جوشاندن آب، مـی توان مقدار کمـی ماده ای ترش مثل آبلیمو یـا سرکه درون آن ریخت.
آنچه کـه خیلی مـهمتر از مارک قابلمـه و تابه های آشپزخانـه مـی باشد نوع موادی هست که درون ساخت آنـها بکار رفته و همچنین مـیزان ضخامت و اندازه این ظروف است. مـیزان رسانا بودن آنـها درون برابر حرارت با یکدیگر فرق مـی کند و بستگی بـه نوع مواد سازنده آنـها دارد. بنابراین انتخاب این ظروف بهتر هست نسبت بـه نوع غذا و پخت و پزی کـه مـی خواهیم درون آنـها انجام دهیم، صورت گیرد. ظروفی کـه برای پخت و پز استفاده مـی کنیم مـی توانند طعم و مزه غذا را تغییر دهند و این تغییر مزه بستگی بـه مقدار ماده ای دارد کـه از ظروف پخت و پز بـه داخل مواد غذایی نفود مـی کند.
هر ظرفی کـه برای پخت و پز استفاده مـی کنیم مقداری از فلز خود را بـه داخل مواد غذایی کـه در آن درون حال پختن مـی باشد وارد مـی کند و مخصوصا سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین درون درجه حرارتهای بالا این مقدار بیشتر مـی شود. مـیزان نفوذ فلز از ظرف پخت و پز بـه داخل مواد غذایی بستگی بـه نوع غذا (اسیدی – قلیـایی) دارد. تمام مواد اعم از فلز و غیره درون اثر حرارت اتمـها و مولکولهای خود را از دست مـی دهند. بویژه اگر درون یک محلول اسیدی و یـا قلیـایی قرار گیرند این واکنشـها سریعتر مـی شوند.
ظروف آلومـینیومـی: سرویس 20 پارچه برنامه آشپزی ببین بپز رایجترین ظروف پخت و پز، قابلمـه های آلومـینیومـی هستند کـه قدرت انتقال حرارت را بخوبی دارا مـی باشند. این قابلمـه ها بـه راحتی تمـیز و شسته مـی شوند و گران هم نیستند. اما از طرفی اشکالاتی هم دارند یکی از این اشکالات عمده کـه مـیتوان بـه آن اشاره کرد تاثیر زیـاد ظروف آلومـینیومـی بر مواد غذایی درون حال پختن درون آن مـی باشد؛ ظروف آلومـینومـی بیشتر مولکولهای خود را بـه درون غذایی کـه در آن درون حال پختن مـی باشد وارد مـی کند و اگر این غذا مواد اسیدی داشته باشد مـیزان آلومـینیوم کـه وارد غذا مـیشود بیشتر است. این ظروف باعث تغییر رنگ غذایی کـه این مواد (گوجه فرنگی، لیموترش، سرکه و زرده تخم مرغ) درون آنـها وجود دارد، مـی شوند. تئوریـهایی وجود دارد مبنی بر اینکه وجود آلومـینوم درون غذا مـی تواند عامل کمک کننده ای درون بروز بیماری آلزایمر باشد و البته این هنوز درون حد تئوری هست و ثابت نشده است.
ظروف مسی: ظروف مسی (قابلمـه و تابه) نیز ظروف خوبی به منظور پخت و پز هستند. زیرا مس رسانای خیلی خوبی به منظور حرارت مـیباشد و در نتیجه سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه مواد غذایی کـه در یک قابلمـه مسی درون حال پختن هستند بطور مساوی و یکسان حرارت دیده و مـی پزند درون نتیجه کیفیت غذای پخته شده بهتر است؛ ظروف مسی کـه برای پخت و پز استفاده مـی کنیم نیـازی نیست کـه در مدت زمان پخت حرارت بسیـار زیـادی بـه آن بدهیم حرارت کم که تا متوسط به منظور پختن مواد غذایی کافی است. مـیزان رسانا بودن ظروف مسی 10 برابر رسانایی ظروف استیل و شیشـه ای و 2 برابر ظروف آلومـینیومـی است. بنابراین مـیزان حرارتی را کـه به ظروف حین پختن غذا مـی دهید رعایت کنید، ظروف مسی حرارت خیلی بالا نیـاز ندارند. اما از طرفی تماس مستقیم مواد غذایی با مس چندان مطلوب نمـی باشد زیرا ممکن هست باعث تغییر انسجام مواد غذایی گردد از این رو ظروف مسی ای کـه لعاب داده مـی شوند ( معمولا این لعاب از جنس قلع مـی باشد.) ظروف مسی بسیـار مناسبی به منظور پخت و پزمـی باشند. سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین هر زمان کـه بر اثر استفاده زیـاد و یـا شستشو این لعاب از بین برود مـیتوان مجددا آنرا روکش لعاب داد.
لعاب مسی، ظروف بسیـار بادوامـی هستند کـه مـی توان آن را از یک نسل بـه نسل بعدی بـه ارث گذاشت! هرگز ظروف مسی را خالی (قبل از اینکه مواد غذایی داخل آن بریزیم) بر روی حرارت قرار ندهیم زیرا باعث از بین رفتن پوشش قلع روی آن مـی گردد و به آن صدمـه مـیزند. از آنجایی کـه این ظروف سریعا گرم مـی شوند و رسانای خوبی هستند لزومـی ندارد کـه آنـها را از قبل بر روی حرارت قرار دهیم. بهترین روش به منظور براق ظروف مسی استفاده از محلول نمرکه و یـا نمک و آبلیمو سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین مـی باشد کـه باعث تمـیز شدن و براق این ظروف مـی گردد.
ظروف چدنی: ظروف چدنی رسانای بسیـار خوبی بوده و حرارت و گرما را به منظور مدت طولانی درون خود نگه مـیدارند و از طرفی بـه علت ماده تشکیل دهنده این ظروف حرارت و گرما درون تمام نقاط این ظروف یکسان هست و از داغ شدن نقطه ای جلوگیری مـی کند (اگر فقط یک نقطه از ظرف حرارت دیده داغ شود باعث سوختن مواد غذایی داخل آن مـی شود). ظروف چدنی هم درون فر و هم بر روی اجاق گاز قابل استفاده اند. ظروف چدنی منبع خوبی به منظور تأمـین آهن مورد نیـاز بدن مـی باشند زیرا استفاده از این ظروف باعث زیـاد شدن آهن درون مواد غذایی کـه در حال پختن مـی باشد، مـی گردد. ظروف چدنی به منظور مواردی از پخت و پز مانند سرخ و یـا تفت مناسبترند. از آنجایی کـه ظروف چدنی شکننده و دارای خلل و فرج مـی باشد و اگر خوب نگهداری نشود احتمال زنگ زدن آن وجود دارد.
بسیـاری از تولید کنندگان این ظروف، آنـها را با یک پوشش لعاب مـی پوشانند. به منظور اینکه مواد بـه ظروف چدنی نچسبد، حتما ابتدا این ظروف چدنی را با روغنـهای خنثی مانند روغن سبزیجات (کانولا، تخم آفتابگردان) و یـا روغن نارگیل چرب کرده و سپس ظرف را بـه مدت کمـی حرارت داده و سپس از روی حرارت برداشته و اگر روغن اضافی درون ظرف بود آنرا با دستمال پاک کنید. بدین ترتیب این ظروف سطح نچسب پیدا مـی کنند و مواد غذایی بـه آنـها نمـی چسبد.
ظروف استیل: ظروف استیل نیز دارای کیفیتهای مختلفی مـی باشند و این بستگی بـه نوع فلزی دارد کـه با همدیگر ترکیب مـی شوند که تا آلیـاژ استیل را بوجود آورنده ماده اولیـه ظروف استیل فلز آهن هست که مـیتواند با 8 آلیـاژ مختلف ترکیب شود، فلزات اصلی تشکیل دهنده ظروف استیل، نیکل و کروم مـی باشند کـه براق و نقره ای بودن ظروف استیل بـه خاطر وجود نیکل مـی باشد. و از آنجایی کـه ظروف استیل رسانای خوبی به منظور حرارت نیستند لذا بعضی از تولید کنندگان به منظور رفع این اشکال، قمست بیرونی انتهای این ظروف راکه بر روی حرارت قرار مـی گیرد، از سایر فلزات کـه رسانای خوبی هستند مانند مس و آلومـینیوم مـی سازند. بدین ترتیب این سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین ظروف مـی توانند به منظور پخت و پز بسیـار مناسب شوند. قابلمـه استیل به منظور پختن سبزیجات بسیـار مناسبد چون بـه علت نازبک بودن این ظروف، آب داخل آن سریع بجوش آمده و مـی توانیم سبزیجات را درون ش بریزیم که تا بپزد.
یکی از مزایـای این ظروف این هست که نفوذ فلز سازنده این ظروف بـه داخل مواد غذایی کـه در آن درون حال پختن هست بسیـار کم مـی باشد. بنابراین از امتیـازات این ظروف براحتی تمـیز شدن آن و کمتر واکنش نشان نسبت بـه غذاها مـی باشد (طعم و مزه غذا را بـه مـیزان بسیـار کمـی تغییر مـی دهد). از دیگر مزایـای این ظروف این هست که حرارت بالا به منظور این ظروف خطرناک نمـی باشد چون ماده سازنده این ظروف بسیـار قوی و محکم است؛ این ظروف مورد خوبی به منظور سرخ و تفت مـی باشند. از آنجایی کـه این ظروف بر خلاف سایر ظروف ضد زنگ مـی باشند ظروف بسیـار بادوامـی هستند. البته پختن غذاهایی کـه حاوی مواد اسیدی هستند درون داخل این ظروف سبب مـی شود کـه مقدار بسار کمـی از کروم تشکیل دهنده این ظروف بـه داخل غذا نفوذ کند سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین ولی ظروف استیل بـه علت خالص بودن فلز تشکیل دهنده آن ظروف مطمئن تری هستند.
نکته: توصیـه مـی شود کـه غذاهای بسیـار ترش و اسیددار مانند ریواس پخته شده، گوجه فرنگی را درون این ظروف نگهداری نکنیم.
ظروف تفلون: تمامـی ظروف نچسب، از یک ماده شیمـیایی بنام(یـا –PTFE- ساخته مـیشوند. این ظروف به منظور پختن و یـا سرخ غذاهایی مانند ماهی و درست نیمرو، مخصوصا اگر با درجه حرارت متوسطی پخت شوند بسیـار مناسبند. تمـیز این ظروف بسیـار راحت مـی باشد. درون ضمن حتما مراقب باشیم کـه هنگام شست و شوی این ظروف سطح نچسب آنـها را خراش نیندازیم. هرگز سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین ظروف نچسب (قابلمـه و یـا تابه) را درون حالیکه خالی هست بر روی حرارت بیش از 350 سانتیگراد قرار ندهید و هرگز ظروف تفلون را درون حالیکه داغ هستند آب سرد بر روی آن نریزید. بطور کلی، ظروف تفلون را به منظور مواردی کـه مـی خواهید از درجه حرارت خیلی بالا استفاده کنید، بکار نبرید. موقع استفاده ازاین ظروف حرارت حتما ملایم که تا متوسط باشد. هنگام استفاده ازاین ظروف مخصوصا هنگام سرخ از روغن کمتری استفاده مـی کنیم کـه این از مزایـای این ظروف مـی باشد. ماده شیمـیایی بکار رفته درون ظروف نچسب –PTFE- مشکوک بـه سرطان زایی مـی باشد. زیرا درون مراحل تولید این ظروف موادی آزاد مـیشوند کـه سرطان زا هستند؛ محققان اگرچه هنوز بـه نتیجه قطعی و محکم نرسیده اند، اما هشدار مـی دهند کـه در استفاده از این ظروف احتیـاطات لازمـه را رعایت نماییم.
ظروف پیرکس: این ظروف به منظور استفاده داخل فر و یـا مایکرویو ظروف مناسبی هستند و نباید آنـها را بر روی اجاق گاز سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین و حرارت مستقیم گذاشت. مـیزان نفوذ مولکولهای مواد سازنده این ظروف بـه درون غذا بسیـار ناچیز مـی باشد. درون نتیجه بر روی طعم و مزه غذا تاثیر گذار نیستند.
آلومـینوم، مس، تفلون، استیل و چدن همـه اینـها مـی توانند از ظروف پخت و پز درون آشپزخانـه ما باشند. بسیـاری از آشپزهای حرفه ای معتقدند کـه خ یک سری کامل از قابلمـه ها و تابه ها فکر چندان خوبی نیست زیرا یک تولید کننده بندرت ظرفی تولید مـی کند کـه برای تمامـی موارد پخت وپز درون آشپزخانـه مناسب باشد، بنابراین حتما دید کـه خود شما بـه چه ظرفی نیـاز دارید و برای چه نوع پخت و پزی مـی خواهید از آن استفاده کنید بـه قول «کرسنین کیوشین» کـه نویسنده چندین کتاب آشپزی مـی باشد اولین و مـهمترین چیز درون یک آشپزخانـه وجود یک چاقوی تیز و دومـین چیز ظروف پخت و پز با کیفیت مـی باشد. بنابراین ظروفی را خریداری کنید کـه پس از چند سال استفاده، شکل ظاهری خود را از دست ندهند و یـا باصطلاح کج و معوج نشوند و همچنین نسوزند و از طرفی رسانای خوبی باشند. خ ظروف با کیفیت یعنی استفاده ازاین ظروف به منظور سالیـان سال.
تغذیـه ی مناسب تغذیـه ای هست که درون آماده آن تمام جوانب رعایت شده باشد ، مواد غذایی مورد نیـاز درون تغذیـه مقوله ی جدا هست و اینکه این مواد را سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین چگونـه آماده کنیم مقوله ای دیگر. درون این مطلب بـه مقایسه ی ۱۰ جنس مورد استفاده درون پخت و پز مـی پردازیم.
تا بـه حال بـه جنس ظرفی کـه در آن غذا مـی پزید توجه کرده اید؟ کارشناسان مـی گویند جنس ظرف و روکش آن درون پخش گرما و سرعت پخت غذا تاثیر دارد. برخی از ظروف باعث پخت سریع تر غذا مـی شوند و در مصرف انرژی صرفه جویی مـی کنند…
برای انتخاب درست بهتر هست ادامـه همـین مطلب را مطالعه کنید.
۱. ظروف تفلونی
ظرف هایی با روکش نچسب، از پرطرفدارترین ظرف های پخت وپز هستند زیرا مـی توان با آنـها بدون روغن یـا با کمترین مـیزان روغن و روی حرارت کم یـا متوسط آشپزی کرد. مشکل ظروف تفلونی این هست که روکش آنـها بـه سرعت از بین مـی رود. این روکش نسبت بـه ضربه هم بسیـار حساس هست و ضربه های قاشق یـا چاقو مـی تواند بـه آن آسیب برساند. اگر تفلون آسیب ببیند، مواد سمـی و ذرات مسموم کننده آزاد مـی کند و غذایی کـه در آن پخت مـی شود، مضر خواهد بود. از سوی دیگر، لایـه زیرین تفلون آلومـینیوم هست که خود ماده ای سمـی هست بنابراین با پخت غذا درون ظرفی کـه تفلون آن آسیب دیده و آلومـینیوم زیرین نمایـان است، مواد سمـی وارد غذا مـی شوند. سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین بهترین کار این هست تفلون های ساخته شده درون کارخانـه های معتبر را تهیـه و درصورتی کـه آسیب دید، از پخت غذا درون آن صرف نظر کنید.
[سرویس قابلمـه و ماهیتابه 8 پارچه آگرین :: دیفاری سرویس 20 پارچه برنامه آشپزی ببین بپز]